Scheiden

Ga je scheiden of beëindig je een geregistreerd partnerschap? Dan is het belangrijk dat je afspraken maakt over je pensioen. Jouw ex-partner heeft volgens de wet recht op uitbetaling van de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of partnerschap is opgebouwd. Dit heet verevening.

Jullie mogen ook samen andere afspraken maken. Deze afspraken leg je vast in een echtscheidingsconvenant.

Zo regel je het

 • Je kiest voor verevening
  Meld dit dan binnen 2 jaar na de scheiding bij Pensioenfonds Alliance. Gebruik hiervoor het formulier van de rijksoverheid: 'Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding'. (Let op de juiste versie van het formulier, het heeft een beperkte geldigheidsduur.) Horen wij niet binnen 2 jaar van jou of je ex-partner? En maakte je afspraken over de verdeling van je ouderdomspensioen? Dan kunnen wij het pensioen voor je ex-partner helaas niet meer direct aan hem of haar betalen. Je moet de verdeling van je pensioen dan onderling regelen.
 • Je maakt samen andere afspraken
  Geef de afspraken aan ons door. Stuur ook een kopie of scan van de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant mee.

Jouw ex-partner krijgt van ons een overzicht met alle pensioenbedragen. Je vindt alle informatie terug op je jaarlijkse pensioenoverzicht in Mijn pensioen.

Bijzonder partnerpensioen
Na een relatiebreuk heeft jouw ex-partner ook recht op een deel van het partnerpensioen. Dit heet het bijzonder partnerpensioen. Je ex-partner kan hiervan afzien. Leg deze afspraken vast, onderteken ze en stuur ons hiervan een kopie of scan.

Moet je je partner afmelden?
Ja, anders kunnen we je pensioen niet opnieuw berekenen.

 • Ben je getrouwd of geregistreerd partner én woon je in Nederland?
  De gemeente waar je woont, geeft de wijziging aan ons door. Je hoeft zelf niets te doen.
 • Woon je in het buitenland?
  Meld je partner dan zelf af in Mijn pensioen. Stuur ons ook een kopie van het document waaruit blijkt dat de relatie is beëindigd.