Hoger of lager pensioen

Je mag de hoogte van je pensioenuitkering aanpassen. Je begint op je pensioendatum met een hogere pensioenuitkering en gaat later verder met een lagere pensioenuitkering. Na je pensioendatum kun je ervoor kiezen om 5 of 10 jaar een hogere pensioenuitkering te krijgen. Daarna is je pensioenuitkering lager.

Zo regel je het

  • Ga je op je AOW-leeftijd met pensioen? Je krijgt 6 maanden van tevoren een aanvraagformulier. Hierin staat een aantal concreet uitgewerkte opties voor een 'hoog-laag variant' van je pensioen. Geef je keuze daarop aan en stuur het formulier uiterlijk 3 maanden voor je pensioendatum naar ons terug.
  • Ga je eerder met pensioen? Neem dan 6 maanden voor je gewenste pensioendatum zelf contact met ons op.

Wat moet je verder weten?

  • De laagste pensioenuitkering moet minimaal gelijk zijn aan 75% van de hoogste pensioenuitkering.
  • Ga je voor je AOW-leeftijd met pensioen? Dan kun je er ook voor kiezen om meer pensioen te krijgen tot de ingangsdatum van je AOW-uitkering. Daarna krijg je minder pensioen.
  • Je kunt deze keuze maar 1 keer maken, als je met pensioen gaat.

We berekenen jouw pensioen opnieuw. We doen dat volgens de regels in het Pensioenreglement (pdf). Je krijgt van ons een voorstel. Daarin staan alle nieuwe bedragen. Ga je hiermee akkoord? Dan regelen wij het verder voor je.